Informatie en persoonlijke ervaringen

Oververmoeidheid symptomen

Oververmoeidheid

In dit artikel zal ik wat uitgebreider stil staan bij oververmoeidheid, een fase die vaak vooraf gaat aan overspannenheid of burnout. Heb je (nog) geen last van burnout of overspannenheid? Lees dan toch verder!

Het is niet mijn bedoeling je nu bang te maken, maar wel te waarschuwen indien je kampt met oververmoeidheid symptomen. Oververmoeidheid, wat is het eigenlijk? Misschien goed hier toch eens wat uitgebreider bij stil te staan en te kijken naar oververmoeidheid symptomen.

 

Moe..Moe..Moe

Iedereen kent het wel, zo’n periode waarbij je eigenlijk te moe bent om activiteiten te ondernemen en geen fut hebt om gezellig te zijn. Normaalgesproken gaat vermoeidheid van zelf over wanneer je iets rustiger aan doet. Wat meer nachtrust pakt. Wat meer tijd voor je zelf neemt. Mochten een paar goede nachten nu niet structureel helpen dan is er mogelijk sprake van oververmoeidheid en dan wordt het iets meer oppassen omdat oververmoeidheid naast lichamelijke ook geestelijke klachten kan veroorzaken.

 

Hoe ontstaan de verschijnselen van oververmoeidheid?

Er is een drietal hoofdoorzaken te onderscheiden: lichamelijk, psychisch en je ‘way of life’. Lichamelijk oorzaken zijn vaak af te leiden aan de status van je bloed. Door het testen van je bloed kan er bekeken worden of je oververmoeidheid symptomen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door bloedarmoede of diabetes.

Stress is daarnaast een belangrijke veroorzaker van vermoeidheid. Dat zal niemand verbazen. Een andere psychische ‘kwaal’ die regelmatig gepaard gaat met oververmoeidheid is depressiviteit.

Onze drukke levensstijl, die met name gekoppeld wordt aan de huidige twintigers en dertigers, drukt tot slot een zware stempel op de veerkracht van ons lichaam. We willen veel en dat alles in een zeer korte tijd. In mijn artikel over het dertigersdillema breng ik dit ook al ter sprake.

 

Oppassen bij oververmoeidheid

Ik heb het hiervoor al aangegeven dat je bij structurele vermoeidheid op moet passen niet in een neerwaartse spiraal te komen. Het is belangrijk dat de batterij zich na éen of enkele goede nachtrusten weet op te laden tot boven het nulpunt, of wel dat je weer energie krijgt. Als je elke ochtend opstaat met een ‘achterstand’ qua herstel, dat normaalgesproken tijdens je nachtrust optreedt, kom je in een neerwaartse spiraal waarbij je elke dag begint met een steeds lager energieniveau. Een gevaarlijke situatie omdat de oververmoeidheid symptomen zouden kunnen doorslaan in overspannenheid en symptomen van burnout.

Wat helpt er tegen oververmoeidheid symptomen?

Misschien een voor de hand liggend recept: goed op jezelf letten! Denk hierbij aan:

Lees Tip

Tijdens de periode dat ik geconfronteerd werd met oververmoeidheid en symptomen van burnout ben ik veel gaan lezen. Ik zal deze boeken binnenkort eens opsommen in een overzicht. Ik heb al eens verteld over het boek ´Mindfulness´ dat mij nieuwe inzichten geboden heeft.  Met betrekking tot (over)vermoeidheid heb ik Eerste hulp bij Stress en Burnout gelezen. Ik zal hier later nog eens een bericht aan wijden.

Take Care!

,

One Response to “Oververmoeidheid symptomen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>